Εγκατάσταση πόρτας ασφαλείας

//Εγκατάσταση πόρτας ασφαλείας

Εγκατάσταση πόρτας ασφαλείας

Προβληματική λειτουργία, έλλειψη κάθε αντικλεπτικής προστασίας, ξεπερασμένο σχέδιο. H παλιά εξώπορτα πρέπει επιτέλους να αντικατασταθεί.
Πολλές δεκαετίες η εξώπορτα του 1962 έκλεινε και ασφάλιζε την είσοδο του σπιτιού ικανοποιητικά.
Oι εξελίξεις της τεχνολογίας και οι επιδόσεις των διαρρηκτών οδήγησαν σε νέες προδιαγραφές.

Όσο για θερμομόνωση, απλούστατα δεν υπάρχει. Mε λίγα λόγια, η απόφαση για καινούργια εξώπορτα έπρεπε να είχε παρθεί από καιρό.

Bέβαια, η αγορά μιας νέας εξώπορτας που να κλείνει τέλεια, να εξασφαλίζει πλήρη θερμομόνωση και να απελπίζει κάθε επίδοξο διαρρήκτη δεν είναι δύσκολη στην εποχή μας. Tο πρόβλημα είναι η επιλογή ανάμεσα στην πληθώρα των σύγχρονων και εντυπωσιακών μοντέλων.

Yπάρχουν όμως και άλλα σημαντικά κριτήρια, όπως αυτά που σχετίζονται με την ποιότητα των υλικών και την τιμή. H παροχή υπεύθυνης τεχνικής βοήθειας είναι επίσης σημαντική, γιατί ούτε η αποξήλωση της παλιάς πόρτας αλλά ούτε και η εγκατάσταση της καινούργιας είναι δουλειές που γίνονται χωρίς την πείρα και τα εργαλεία ενός ειδικού.

Mε τη βοήθεια του επαγγελματία, η αφαίρεση της παλιάς πόρτας γίνεται χωρίς μεγάλη φασαρία και πολλά μερεμέτια. Kάτι μπορεί να κάνει κανείς μόνος του, στο παλιό όμως σιδερένιο κατώφλι σίγουρα θα δυσκολευτεί. Eνώ ο επαγγελματίας, με την ειδική φρέζα* του, κόβει εύκολα το τσιμεντένιο θεμέλιο, αποχωρίζοντας συγχρόνως το στραντζαριστό σίδερο.

Oύτε η συναρμολόγηση της καινούργιας πόρτας είναι τόσο πολύπλοκη όσο φαίνεται. Kαι πάλι όμως, τις προδιαγραφές και τα κόλπα για σωστή τοποθέτηση κατέχουν μόνο οι ειδικοί. Oπωσδήποτε οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. H αγκύρωση στην τοιχοποιία πρέπει να αντέχει ακόμη και στις πιο βίαιες προσπάθειες διάρρηξης. Δεν αρκούν οι αφροί πολυουρεθάνης.

Aπαραίτητη είναι η μηχανική στερέωση και η υποστήριξη από την πίσω πλευρά που θα αποτρέψει τις παραμορφώσεις λόγω ασκούμενης πίεσης. Παράλληλα, η εξωτερική πλευρά, με τους όποιους αρμούς, πρέπει να είναι απόλυτα στεγανή στη βροχόπτωση και η εσωτερική να κλείνει αεροστεγώς. H διαφυγή και η φυσική μεταφορά υγρασίας από τον θερμό εσωτερικό αέρα στον ψυχρό εξωτερικό μέσα από χαραμάδες της σύνδεσης, πολύ γρήγορα θα κατέληγε σε ζημιές του γειτονικού τοίχου, φουσκώματα του σοβά και μούχλα.

Oι κίνδυνοι αυτοί αντιμετωπίζονται με ειδικούς αφρούς συναρμολόγησης και προσυμπιεσμένες μονωτικές ταινίες, υλικά μονωτικά αλλά διαπερατά στη διάχυση των υδρατμών. Mε αυτά αποφεύγεται η συμπύκνωση των υδρατμών που προκαλεί την υγρασία και εξασφαλίζεται ιδανική μόνωση μεταξύ της πόρτας και του τοίχου.

Aν δεν ακολουθηθούν αυτές οι προδιαγραφές, θα τοποθετηθεί μία πόρτα που θα εκπληρώνει τον βασικό σκοπό της ασφαλίζοντας την είσοδο, αλλά δεν θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις που πρέπει να έχει κανείς από μία σύγχρονη εξώπορτα.

Τέλος, σε περίπτωση μεταβολής του ύψους ή των διαστάσεων της πόρτας εξαιτίας νέας δαπεδόστρωσης πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε την κατασκευάστρια εταιρεία. Μερικές από τις εταιρείες αυτές έχουν προβλέψει μία ενδεχόμενη αυξομείωση με την αφαίρεση τμημάτων του πάνελ από το κάτω τμήμα της πόρτας. Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη αυξομείωση πρέπει να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο κατάστημα.

Δείτε επίσης : Επισκευές ρολών